Gå till webbversionen av Forex.seStäng

Dollarkurs

Här kan du se den aktuella valutakursen för den amerikanska dollarn (USD). Du har även möjlighet att växla dina svenska pengar till dollar genom att beställa valuta direkt på vår hemsida. Du kan antingen reservera och hämta ut din beställda valuta på ett av våra växlingskontor eller använda en av våra uttagsautomater och få dina dollar direkt i handen. Om du vill få din valuta skickad till närmaste postombud kan du köpa valutan direkt på vår hemsida.

BESTÄLL VALUTA

 


När du växlar dina svenska kronor till dollar utgår priset från dagens dollarkurs samt den avgift som det kostar för växlingskontoret att växla dina pengar. Du kan alltid lämna tillbaka dina dollar och växla in dem till svenska kronor eller en annan valuta igen. Om du har sparat kvittot kan du dessutom växla tillbaka pengarna utan extra kostnad.

Världens största valuta

Amerikanska dollar är USA:s officiella valuta. Det är den mest handlade valutan i världen och räknas därmed som den största. Därför finns det naturligt nog också ett stort globalt intresse för aktuell dollarkurs.

Dollarn används dessutom som reservvaluta i hela världen och är en alternativ valuta vid sidan av den officiella valutan i många sydamerikanska och karibiska länder. Den är även officiell valuta i Ecuador, El Salvador, Guam, Jungfruöarna, Marshallöarna, Mikronesien, Palau, Panama, Puerto Rico och Östtimor. 

De olika valörerna

Dollarsedlarna trycks i sju olika valörer, nämligen 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ och 100$.  Myntvalörerna är 1 cent, 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent och 1$. En dollar består av 100 cent och finns alltså både som mynt och sedel.

De olika valörerna är i regel prydda av före detta amerikanska presidenter eller andra framstående personer som spelat en viktig roll i nordamerikansk historia.

Dollarkursen påverkas av flera faktorer

En valutakurs är det pris du får betala för en valuta i förhållande till en annan. Dollarkursen kan exempelvis ange hur många svenska kronor du får betala för en amerikansk dollar. Hur mycket det är värt i svenska kronor kan variera med tiden, så när du ska växla in eller växla tillbaka dina pengar utgår priset alltså från den dagens dollarkurs.

Hur valutakursen ser ut påverkas av vilka förväntningar som finns på landets ekonomiska situation. De förväntningar man har på ett lands ekonomi beror bland annat på politiska aspekter, den ekonomiska tillväxten samt hur räntorna beräknas se ut i framtiden. Allt detta kan avgöra hur stark dollarn är mätt i andra valutor. Hur dess värde står mot svenska kronans kan alltså skifta beroende på flera olika faktorer, och därför kan det vara bra att ta reda på vilken valutakurs som gäller innan du växlar in dina svenska pengar.

Dollarkursen är en rörlig växelkurs

USA tillämpar rörlig växelkurs, även kallad flytande växelkurs. Det innebär att värdet för dagens dollarkurs bestäms av handeln av valutor på valutamarknaden, utan att staten är direkt inblandad. Motsatsen till rörlig växelkurs är fast växelkurs, vilket innebär att en valutas värde bestäms mot någon annan bestämd värdemätare, till exempel priset på guld eller en annan valuta.

Att dollarns värde påverkas av rörlig växelkurs innebär alltså att efterfrågan och utbud på marknaden styr. Eftersom det är en så betydande valuta i världen har den dock stått sig relativt stabil mot andra valutor genom åren och håller sitt värde väl.

Tack vare denna stabilitet är dollarn dessutom en av de valutor som används som värdemätare för andra valutor med fasta växelkurser runtom i världen. Många valutor med fasta växelkurser mäter alltså sitt värde i förhållande till dollarns kurs, vilket är ett tecken på hur omfattande och betydande handeln med denna världsledande valuta är.

Valutaomvandlaren
img
Aktuella kurser
Beställ valuta
Reseekonomen