Gå till webbversionen av Forex.seStäng

Euro till SEK

Här finner du den aktuella valutakursen för euro (EUR) gentemot den svenska kronan (SEK). Du kan enkelt växla in dina svenska pengar till euro direkt från vår hemsida. När du beställer din valuta kan du antingen välja att köpa den och få dina sedlar skickade till närmsta postombud, eller reservera valuta för att sedan hämta din beställning i någon av våra butiker runtom i Sverige. Hur mycket euro du får för den svenska kronan tar du enkelt reda på genom vårt verktyg, Valutaomvandlaren.

BESTÄLL VALUTA

 


När du väljer att växla svenska kronor till euro utgår beloppet alltid från rådande växelkurs samt den avgift som växlingskontoret väljer att ta. Tänk på att spara ditt kvitto. Genom att spara ditt kvitto slipper du betala växlingsavgiften igen om du åter ska växla EUR till SEK.

Euron har en rörlig växelkurs som ändrar sig efter marknadens rörelser. Allt från förväntningar på ett lands ekonomi och ett lands utrikeshandel till ekonomisk tillväxt är faktorer som påverkar valutakursen. Då euron används som valuta av många länder anses den vara en mycket stabil valuta.

Euron – den gemensamma valutan

När EU grundades 1957 fanns tanken om att skapa en gemensam marknad för handel och ett monetärt samarbete med gemensam valuta ansågs nödvändigt. Fördelar med en gemensam europeisk valuta är bland annat en starkare inre marknad, förbättrad ekonomisk stabilitet och tillväxt, viktigare roll för EU i den globala ekonomin och att euron ses som en viktig symbol för den europeiska identiteten. Eurons storlek och stabilitet gör valutan mycket attraktiv även utanför EU. Tillsammans med den amerikanska dollarn ses Euron som världens viktigaste valuta. Euron fyller stor betydelse som både handels- och reservvaluta, men även för att den skapar stabilitet för andra nationella valutor.

Länder som använder Euro

Euron har sedan 1999 varit betalmedel för många av Europas medlemsländer. Euroområdet består av 28 medlemsstater, översjöiska departement, territorier och öar med koppling till euroländer. Det finns 19 länder som använder sig av euro: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Euro som valuta används även enligt formell överenskommelse i Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten. I Montenegro och Kosovo används euro fast utan någon formell överenskommelse.

Euron är det officiella betalningsmedlet för över 300 miljoner människor, vilket gör Euroområdet till en av världens största ekonomier. Det råder ständig debatt kring eurons politiska och ekonomiska effekter och huruvida medlemsländerna ska använda sig av den gemensamma valutan euro eller ha en egen.

De olika eurovalörerna

För de europeiska sedlarna finns sju olika valörer, alla framtagna med en bild från en arkitektonisk stilriktning: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro. Euromynten består av åtta olika valörer: 1,- 2,- 5,- 10,- 20,- och 50-cent; 1 euro och 2 euro.

Sedlarna följer samma mönster för alla länder i euroområdet, medan mynten både har en gemensam sida och en nationell.

Att tänka på när du växlar till Euro från SEK

  • Inför en resa är det viktigt att hålla koll på växelkursen samt komma ihåg att spara sitt kvitto. Sparar du kvittot och sedan vill växla tillbaka EUR till SEK behöver du inte betala den avgift som växelkontoret tar.
  • Att betala kontant med landets egna valuta är en större trygghet än att betala med betalkort. Du får även en bättre överblick över hur mycket du spenderat. Du undviker också den avgift som kortföretagen tar ut varje gång ditt kort dras. Många små uttag kan skapa stora summor.
  • Se till att växla i god tid innan. Många väljer att i sista minuten växla valuta på flygplatsen, vilket betyder att växlingskursen är något högre. Att du nu kan växla in svenska kronor till valfri valuta enkelt från vår hemsida gör att du får en sak mindre att tänka på inför den kommande resan.

Det finns många bra tips att ta till sig när det kommer till att resa utomlands. Att ha växlat in till landets valuta i rätt tid är ett. För mer tips om hur du får bättre ekonomisk koll inför, under och efter resan kan du läsa på Reseekonomen.

Valutaomvandlaren
img
Aktuella kurser
Beställ valuta
Reseekonomen